發新話題

九方輸入法 「筆劃」輸入

可能版本太舊了,所以有這警告標語
用FOXY搜尋「狗慌XP免裝版」啦,3MB左右
直接下載入電腦,以後用的時候,直接執行就可以。

這就是「狗慌」的寬容度....不像倉頡速成.....係就係,打錯少少都唔得....但這才是專業的輸入法

因為打「7」時,其實在「1」的位置,會有「土」字出現,讓你更快的選「土」字邊的字
但你沒有選「1」,照按「8」打棟,也是可以,因為個字也是這樣取碼的嘛。
之後右邊選「8」也很正確,所以打「7」「1」「8」或「7」「8」「8」也可以出「場」字

但你會發現,「7」「1」「8」的「場」字,會比「7」「8」「8」的「場」早看見。
因為你打「7」「8」「8」時,系統會認為你放棄「土」字邊的字.....出其他可能更常會用的字。

引用:
原帖由 kkbbq 於 2008-6-9 09:35 發表
我對九方真係有學習障礙
一個字諗成一個字
我好自卑 好低落 好笨實呀   
一個字諗成一個字 .....一個字當然係諗成一個字啦......有咩問題 ...
只要那個人識寫字.兼有正確筆順...就一定可以學識「狗慌」 ....

成年人...如果唔係日日...經常....打中文字,學倉頡速成....成效是很差的...一班20個成年學生..只會有5個都冇的學生真係會學識 ........我通常會建議消閒用電腦的人士...用手寫版或九方.....

而真係要靠打字搵食的....當然學倉頡速成啦....唔通去見工,問人地...我可唔可以裝「狗慌」?
一班20個成年學生,靠打字搵食,太約3星期努力練習,就可以學識了...

大家都知啦,倉頡碼,有24 + 1個 ,還有70幾個很抽像的輔助字形 ....仲有三條輸入原則 ,幾條取碼規舉 ......唔易記 ....要靠打得多才可以....

如果想學倉頡....可以去香港教育學院的倉頡之友網頁
http://www.ied.edu.hk/cj/
D筆記好正....仲有朱邦復先生做顧問添 .....

引用:
原帖由 kkbbq 於 2008-6-9 10:48 發表
我都話我笨撚實啦    連語言都有障礙
一個字先諗到一個字h:" />
即係五分鐘先諗到一個字h:" />h:" /> h:" />  
你條象拔勁就得啦 ........
5分鐘真係等如一個字喎.....鐘唔係咁睇咩.....

你回應我的字...清晨就開始寫嗎 ....

我又唔覺喎......
我也有用免裝版......沒有問題啥.......(其實我是用倉頡速成的.......)

有咩字打唔出?
試同大家分享.......

當我打「7」碼,「有」的確會出現在「7」號位....

喂....你收唔收到我E-mail.....
解壓後可用的小東西...

發新話題