發新話題

戴耀廷:佔中策略性目標已失敗

我相信喺呢度有唔小師兄都是中年人,亦都經歷過70/80年代,當時搵食係幾咁艱難。當港督麥理浩政府知道中國要收回香港嘅事實,英國知道時不我予,馬上於82年左右先修改國籍法防止香港人拿英藉,又陸續進行高地價政策,谷高人工,大量本地工業北移,並充分利用香港人喜歡搵快錢嘅心態,97前谷抄樓谷抄股令香港人感到搵錢實在太容易,歌舞昇平。細佬當時諗:嘩,乜發達可以咁容易?連身邊做個文員嘅朋友,都話要飲紅酒食雪茄,話今晚按個按鈕買邊隻股票,第朝起身就有錢出架寶馬啦!又話上級態度差,挑,做佢啲咁嘅職位,份糧都唔夠我一兩日股票上落....等等。最後咩事發生不用多講。其實香港係一個無資源嘅地方,連飲水都要外求,自己係香港人都咁話,本地人不思進取,淨靠抄賣搵快錢,做實業小之又少,現在美國佬印銀紙,即係貶值,港元跟隨,變成樣樣野都貴。
自由行啲內地朋友無疑係有人行為離譜,唔守秩序,周圍小便之類,但係亦有鬼佬飲大兩杯四周小便,點解又無人提及?如果自由行嗰的係紅鬚綠眼,可能又有其他講法。其實睇番自己香港人,態度亦不是好文明,否則現在就唔會有王組藍嘅電視廣告:請先讓人落車先上車。記得小弟晌90年代在加拿大居住了幾個月,當時本土加拿大人投訴香港移民買貴哂啲樓,講中文大大聲,播中文歌嘈住哂,今日睇番這個,是一個好好的鏡子。雖然自己不是甚麼教徒,不過仍然記得靚仔讀書時,宗教課有提及(剛在網上找回這段東西):
你看不見自己眼裡的梁木,怎麼能對你弟兄說『弟兄啊,讓我除掉你眼裡的木屑』呢?你這偽善的人!先除掉你自己眼裡的梁木,然後你才能看得清楚,好除掉你弟兄眼裡的木屑。
先檢討自己不足之處,力求上盡先係波,投訴之前先查找自己是否有問題。
細佬廢話說完,如有得失任何師兄,小弟在此先行賠罪。

引用:
原帖由 babyfish 於 2014-10-10 07:03 發表
不如問埋點解果陣上樓唔會好似而家咁難 果陣點解唔會周街都自由行 物價點解同而家差咁多但人工又追唔上 自然民怨以前同而家都差天共地 最貼身處地 果陣時出唻玩價錢差一半 但服務同質素都都好過而家 而家你仲想咁易做 ...
佔中扯到民生, 人工追得上好易遮, 最低工資加到100蚊個鐘滿意未, 到時睇下一碟腿旦飯收幾錢?

香港人拼勁低, 崇尚福利主義, 唔多願做野心頭高做大爺, 日炒夜炒領會上市多得泛民唔少 今日咁既局面, 全因地產霸權同最低工資兩大主因!

引用:
原帖由 babyfish 於 2014-10-10 07:03 發表
不如問埋點解果陣上樓唔會好似而家咁難 果陣點解唔會周街都自由行 物價點解同而家差咁多但人工又追唔上 自然民怨以前同而家都差天共地 最貼身處地 果陣時出唻玩價錢差一半 但服務同質素都都好過而家 而家你仲想咁易做 ...
不如你答左點解港督直接指派空降冇人出聲先la

引用:
原帖由 erichylee 於 2014-10-10 14:37 發表
我相信喺呢度有唔小師兄都是中年人,亦都經歷過70/80年代,當時搵食係幾咁艱難。當港督麥理浩政府知道中國要收回香港嘅事實,英國知道時不我予,馬上於82年左右先修改國籍法防止香港人拿英藉,又陸續進行 ...
C 兄講得好

希望大家都食到好野

引用:
原帖由 erichylee 於 2014-10-10 14:37 發表
自由行啲內地朋友無疑係有人行為離譜,唔守秩序,周圍小便之類,但係亦有鬼佬飲大兩杯四周小便,點解又無人提及?如果自由行嗰的係紅鬚綠眼,可能又有其他講法。
因為大部份港人一向認為比國內人優勝
而家比人追過頭
所以就唔鍾意國內人
希望大家都食到好野

無錯,憎人富貴厭人貧,同埋損人不利己,都係一種非常不要得嘅心態,可惜好多香港人都係咁,細佬係呢個社會打滾數十年,見盡唔小這類(小)人。
做人都係謙虛D比較穩陣。

引用:
原帖由 erichylee 於 2014-10-10 22:04 發表
無錯,憎人富貴厭人貧,同埋損人不利己,都係一種非常不要得嘅心態,可惜好多香港人都係咁,細佬係呢個社會打滾數十年,見盡唔小這類(小)人。
做人都係謙虛D比較穩陣。
講得岩

發新話題